Amenajarea unei bucătării în formă de U îți oferă posibilitatea de a crea un spațiu ergonomic, în care toate elementele necesare sunt la îndemână. 
În acest articol, îți oferim o serie de sfaturi practice, bazate pe experiența consultanților kimor, pentru a te ajuta să amenajezi o bucătărie în U, fie că dispui de un spațiu compact sau de unul mai generos.

1. Planificarea inteligentă a bucătăriei în formă de U

mobila de bucatarie in UVezi toate detaliile proiectului 

Bucătăriile în formă de U sunt alegerea perfectă pentru spații generoase, oferind o estetică impunătoare și capacitate pentru depozitare. Totuși, succesul unui astfel de proiect depinde de o planificare atentă.
 

Un concept esențial este respectarea regulii triunghiului – Regula triunghiului este în fapt o arie cât mai mică între zonele cele mai accesate atunci când începi să gătești – distanța ideală dintre chiuvetă, plită și frigider.

Spațiul de lucru pe blat, într-o bucătărie te ajută nu doar atunci când gătești, dar lasă loc și pentru depozitarea aparatelor de blat, sau a altor accesorii pe care dorești să le păstrezi la îndemână. O altă recomandare pentru o planificare inteligentă a bucătăriei, este să pui sertarul cu tacâmuri lângă mașina de spălat vase pentru a le așeza imediat după procesul de spălare.

Sertarele adânci, amplasate sub plită sau lângă aceasta, sunt ideale pentru oale, tigăi și capace, reducând timpul pierdut pentru căutarea lor, iar coșul jolly se amplasează mereu lângă zona de plită sau aragaz. 
 
Dacă ai o fereastră, profită de lumina naturală și poziționează chiuveta în dreptul acesteia vei crea astfel o zonă luminoasă și primitoare.

bucătărie modernă în UVezi toate detaliile proiectului 


2. Soluții pentru zonele de colț ale unei bucătării în formă de U

bucătării în U cu sistem de colț bob de fasoleVezi toate detaliile proiectului 

Colțurile pot deveni o provocare, dar și o oportunitate de a transforma spațiul „pierdut” în unul util. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de bugetul alocat, echipa Kimor îți face câteva propuneri care să te ajute să valorifici aceste zone:
 

  • Sisteme de colț inovatoare: dacă spațiul permite, alege sisteme de colț tip bob-de-fasole. Totuși, ține cont că aceste soluții pot reduce capacitatea de depozitare cu aproximativ 40% și necesită spațiu pentru manevrare. 
  • Rafturi suspendate sau polițe cu iluminare LED: o alternativă practică pentru un aspect modern. Rafturile deschise poziționate în zona suspendatelor creează senzația de spațiu aerisit și oferă acces ușor la obiectele folosite frecvent. 
  • Corpuri de colț cu rafturi: pentru spațiile mici, acestea rămân o variantă simplă și eficientă, optimizând la maxim depozitarea din bucătărie.

 

3. Sfaturi pentru o bună organizare în designul mobila de bucatarie in U

mobila de bucatarie in U clasicaVezi toate detaliile proiectului 

Acum că am aflat cum să gestionăm inteligent zonele de colț și de ce este important să urmărim un flux productiv pentru bucătărie, am vrea să împărtășim cu tine și câteva trucuri care să te ajute și mai mult să organizezi mobila de bucatarie in U:
 

  • Zona funcțională: poziționează plita sau aragazul pe peretele opus frigiderului pentru a evita aglomerarea; 
  • Zonă de luat masa integrată în design: dacă ai suficient loc, poți amplasa zona de luat masa ca parte integrantă din bucătărie, sub forma unei peninsula sau a unei mese; 
  • Poziționarea coloanelor pe o singură latură: pentru a nu aglomera bucătăria cu prea mult mobilier, recomandăm să ai o singură zonă dedicată coloanelor, care pot include și o zonă mai aerisită de rafturi; 
  • Nu încărca spațiul în zona superioară: poziționează corpurile suspendate pe una sau două laturi, și optează pentru o zonă mai relaxată vizual, integrând polițe independente de restul mobilierului.

bucătărie gri minimalistă în UVezi toate detaliile proiectului 


4. Iluminarea corectă într-o bucătărie în U 

Un iluminat bine gândit poate transforma orice spațiu. Atunci când vorbim de mobila de bucatarie in U, trebuie să combinăm eficient lumina naturală cu cea artificială: 

  • Lumina naturală: dacă bucătăria are ferestre, poziționarea chiuvetei sau a blatului de lucru în dreptul acestora este ideală. Astfel, se creează un spațiu primitor și plin de viață. 
  • Iluminatul sub corpurile suspendate: adaugă LED-uri sau benzi luminoase pentru o vizibilitate perfectă pe blatul de lucru. Recomandăm să integrezi iluminatul LED în podeaua corpurilor suspendate. 
  • Iluminarea ambientală și lumina generală: lămpile suspendate deasupra mesei sau a insulei pot adăuga un plus de personalitate și eleganță, însă recomandăm să iei în calcul și un iluminat general corect pentru un spațiu cu mai puține umbre și un confort vizual sporit.


5. Avantajele unei bucătării în U față de alte configurații

  Iată câteva motive simple pentru care mobilierul de bucătărie în U opțiunea preferată de mulți utilizatori, atunci când spațiul le permite: 

  • Mai mult spațiu de depozitare; 
  • Ergonomie superioară prin triunghiul de lucru; 
  • Aspect estetic și simetric. 


Te invităm la kimor să porți o discuție despre viitoarea ta bucătărie, cu unul dintre consultanții noștri cu experiență în amenajarea spațiilor variate. Te vom asculta și sfătui în legătură cu cea mai bună soluție pentru bucătăria ta și îți vom oferi suport pe tot parcursul colaborării.