Tipuri de hote de bucătărie

Hotele sunt aparate electrocasnice care au rolul de a elimina mirosurile, căldura și fumul care se produc în timpul gătitului. Hotele contribuie la menținerea unui aer curat și proaspăt în bucătărie, dar și la crearea unui aspect estetic și modern. Există mai multe tipuri de hote, în funcție de modul de montare, de sistemul de funcționare și de design. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de hote: 

  • Incorporabile: sunt hote care se montează într-un corp de mobilier, deasupra plitei. Aceste hote sunt discrete, economisesc spațiu și nu creează un aspect discontinuu în bucătărie.  Hotele incorporabile pot fi cu evacuare la exterior sau cu recirculare a aerului.
  • Independente: sunt hote care se montează pe perete sau pe tavan, fără a fi integrate în mobilier. Aceste hote pot constitui un element estetic central al bucătăriei, dar necesită mai mult spațiu și o instalare mai complexă. Hotele independente pot avea diferite forme și dimensiuni, cum ar fi: standard, piramidă, înclinată etc. 
  • Hotele integrate în plită – o tehnologie de ultimă generație sunt plitele care au un sistem de ventilare încorporat în suprafața de gătit. Plitele cu hotă integrată combină inducția cu ventilația într-un singur electrocasnic. Astfel, nu mai ai nevoie de o hotă separată și câștigi mai mult spațiu și flexibilitate în bucătărie. Ventilatorul încorporat aspiră și purifică aerul de aburi, mirosuri și grăsimi. Plitele cu hotă integrată sunt moderne și elegante, dar și mai costisitoare și necesită o instalare specială. Au un principiu de funcționare diferit față de cele enumerate anterior – aburul și mirosul nu mai parcurg distanța până la hota montată deasupra plitei, ci totul se întâmplă la nivelul zonei de gătit. Poți alege dintre diferite modele de plite cu hotă integrată în magazinele Kimor, unde te așteptăm cu sfaturi și oferte. 

 

Modul de funcționare

Hotele de bucătărie pot fi clasificate în funcție de modul de funcționare în două tipuri principale: hote cu recirculare și hote cu evacuare. 

  • Hotele cu recirculare nu au nevoie de o instalare specială, ci funcționează prin filtrarea aerului poluat printr-un filtru de carbon activ și reintroducerea lui în bucătărie. Aceste hote au avantajul că nu necesită o gaură în perete sau un tub de evacuare, dar au dezavantajul că nu elimină complet umiditatea și mirosurile și că necesită schimbarea periodică a filtrului. 
  • Hotele cu evacuare au nevoie de o instalare mai complexă, dar funcționează prin extragerea aerului poluat printr-un tub de evacuare și eliminarea lui în exterior. Umiditatea și mirosurile neplăcute se vor elimina într-un mod foarte eficient, atât timp cât sunt respectate indicațiile producătorului referitoare la tipul, traseul și diametrul tubulaturii și a găurii de evacuare.  

 

Hote de perete sau hote de insulă?

Alege tipul de hotă care se potrivește cel mai bine cu forma și dimensiunea bucătăriei tale și mai ales, cu stilul tău personal. 

La Kimor, îți oferim trei tipuri principale de hote de bucătărie: hote de perete, hote de insulă și hote de plafon. 

  • Hotele de perete sunt cele mai populare și versatile. Se montează pe un perete, deasupra plitei. Le poți alege cu recirculare sau cu evacuare, în funcție de preferințele tale. Magazinele Kimor îți oferă gamă largă de modele, dimensiuni și finisaje, pentru a se potrivi cu orice tip de bucătărie. Hotele noastre de perete sunt performante, silențioase și economice. 
  • Hotele de insulă sunt cele mai moderne și spectaculoase. Se montează pe tavan, deasupra unei insule sau a unei peninsule. Le poți alege cu evacuare sau cu recirculare, dacă ai un sistem special de filtrare. De menționat este faptul că traseul tubulaturii trebuie gândit încă din proiectare și totodată trebuie pregătit tavanul pentru montaj, deoarece o hotă poate cântări până la 40 de kg. Magazinele Kimor îți oferă o gamă selectă de modele, dimensiuni și finisaje, pentru a crea un efect vizual impresionant. Hotele noastre de insulă sunt elegante, puternice și sofisticate. 
  • Hote de plafon se montează la nivelul tavanului și sunt potrivite pentru bucătăriile open space sau care au un spațiu generos. Hotele de plafon au avantajul de a oferi o vedere liberă, integrându-se discret în decor, însă necesită o gândire anterioară a proiectului pentru a integra aparatul în tavan. Hotele de plafon sunt mai rar folosite deoarece necesită o instalare profesională și prezintă o anumită dificultate de curățare. De asemenea, hotele de plafon pot fi ineficiente dacă distanța dintre ele și plita de gătit este prea mare sau dacă nu au o putere de aspirație suficientă. 

 

Cum să alegi hota potrivită pentru tine? 

Pentru a alege o hotă potrivită pentru bucătăria ta Kimor, trebuie să ții cont de mai mulți factori, cum ar fi: 

Tipul de evacuare: gaura de evacuare trebuie să aibă un diametru corespunzător cu cel al tubului de evacuare al hotei și să fie poziționată cât mai aproape de geam sau de peretele exterior. Gaura de evacuare trebuie să fie etanșată pentru a evita pierderile de căldură sau intrarea insectelor. Tubulaturile fixe sunt recomandate în mod principal deoarece cea flexibilă va amplifica cu siguranță zgomotul produs de hotă. 

Dimensiunea hotei: o hotă trebuie să fie cel puțin la fel de lată ca plita, pentru a acoperi toată suprafața de gătit.  

Capacitatea de absorbție: o hotă trebuie să fie capabilă să îndepărteze fumul, mirosurile, aburul și vaporii din bucătărie. Capacitatea de absorbție se măsoară în metri cubi pe oră (mc/h) și variază în funcție de modelul de hotă ales.  

Puterea reglabilă: o hotă trebuie să aibă cel puțin două trepte de putere, pentru a putea adapta viteza de evacuare în funcție de cantitatea de abur sau fum produsă. Unele hote au și un mod turbo, care oferă o putere maximă pentru situații de urgență. 

Eficiența: pentru a funcționa eficient, hotele de bucătărie trebuie să respecte: distanța plită – hotă, care trebuie să fie adecvată pentru o aspirație bună a aerului și pentru siguranță și confort. Totodată, pornirea hotei cu 10 minute înainte de gătit, ajută la crearea unui flux de aer adecvat în bucătărie și la eliminarea mirosurilor reziduale. Aportul de aer proaspăt în încăpere pentru a nu crea vid, este deseori neglijat de utilizatori dar, se poate corecta foarte ușor, deschizând o ușă sau o fereastră.  

Iluminatul corespunzător: o hotă trebuie să asigure o lumină suficientă pentru zona de gătit, fără a fi prea puternică sau prea slabă. Iluminatul LED este mai economic și mai durabil decât cel halogen sau incandescent. În cazul hotelor integrate în plită, va fi necesară o sursă de iluminat deasupra zonei de gătit. 

Filtrele fiabile: o hotă trebuie să aibă filtre care să rețină grăsimea și particulele solide din aer. Filtrele pot fi metalice sau sintetice și trebuie curățate sau schimbate periodic, în funcție de tipul și frecvența utilizării hotei. Filtrele metalice pot fi, cel mai des, spălate în mașina de spălat vase. 

 

Concluzie

Hotele de bucătărie sunt aparate electrocasnice indispensabile pentru orice bucătărie modernă.  

  • O hotă de bucătărie îți asigură un aer curat și proaspăt, eliminând mirosurile, căldura și fumul care se produc în timpul gătitului. Astfel, îți protejezi sănătatea și confortul. 
  • O hotă de bucătărie îți previne depunerile de grăsime pe diferitele suprafețe din bucătărie, cum ar fi mobilierul, pereții sau tavanul. Astfel, îți ușurezi curățenia și îți menții bucătăria în stare bună. 

Nu ezita să ne vizitezi magazinul și să descoperi oferta noastră de hote de bucătărie. Te așteptăm cu sfaturi profesionale și servicii de calitate. La Kimor, găsești hota de bucătărie ideală pentru tine.